Webkereskedelem és jog

Web-ker

Rendelj webáruházból okosgombbal! Vagy inkább mégse ...

2017. január 15. - rioja

Szembesültél már azzal a boltban, hogy venni kellene otthonra valamit, de nem emlékszel a termékre? Vagy érkeztél már haza bevásárlásból úgy, hogy a fene egye meg, már megint elfelejtettem valami nagyon fontos dolgot megvenni?

Ez mindenkivel megesik, de vannak olyan megoldások, melyekkel a megrendelésed már a vásárlási igény legelső felmerülésekor le tudod adni! Ilyen az Amazon „Dash”.

Ennek lényege, hogy a vásárló a webáruháztól kap egy kis műanyag gombot, melyet egy adott termék megrendelésére tud felhasználni, valahogy így: kifogyott a mosópor, ezért a vásárló megnyomja a mosógépre helyezett gombot, és ezzel automatikusan megrendelésre kerül az adott termék a webáruházban.

Az Amazon „Dash” már bevált és nincs vetélytárs nélkül sem.

A vásárló tehát a vásárlási igény első felmerülésének a pillanatában meg tudja rendelni a hiányzó terméket. Ha kifogy a mosópor, a mosógépnél. Ha kifogy a kávékapszula, a kávéfőzőnél. Mindezt a nélkül, hogy a telefonján vagy a számítógépén megnyitna bármilyen alkalmazást.

A megoldás jó a webáruháznak és a gyártónak is: a gombbal csak az adott webáruházból csak az adott típusú termék rendelhető. Minden szereplő jól jár.

A dolog külföldön működik. Magyarországon még nem alkalmaznak hasonlót. Ha azonban valaki mégis meg szeretné valósítani, jogi akadályokkal kell szembesülnie.

A hazai jogszabályok szerint a vásárlónak minden vásárlás előtt el kell fogadnia az általános szerződési feltételeket. Nyilvánvalóan ez egy fizikai gomb megnyomásával nem lehetséges. A vásárló felé biztosítani kell azt is, hogy az adatbeviteli hibák azonosítását és kijavítását megrendelésének elektronikus úton való elküldése előtt el tudja végezni. A megrendelés leadását közvetlenül megelőzően pedig fel kell hívni a vásárló figyelmét arra, hogy melyek a megrendelni kívánt termék lényeges tulajdonságai, és mennyit kell fizetni a termékért (beleértve a szállítási költséget is). Jogszabályi előírás az is, hogy a webáruház köteles gondoskodni arról, hogy a vásárló a megrendelés leadásakor kifejezetten tudomásul vegye, hogy a megrendelése fizetési kötelezettséget von maga után. A jogszabály azt is előírja, hogy ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon fizetési kötelezettséggel járó megrendelés vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni.

A fenti előírások egyértelműen gátját képezik az okosgombok hazai bevezetésének.

Azt mondják, a jognak az adott kor társadalmi és technikai követelményeihez kell igazodnia. Tisztelt jogalkotó: tessék gyorsítani a tempón!!!

süti beállítások módosítása